Er is sprake van klimaatverandering en milieuvervuiling. Dit is op zich helemaal geen controversiële uitspraak. Alle onderzoeken wijzen dit uit en we beginnen het nu ook in ons weer te merken. Afgelopen zomer werden er weer gigantisch veel hitterecords verbroken. Tegelijkertijd zien we ook overal steeds meer vervuiling en zijn er momenteel in de oceaan gigantische hoeveelheden drijvend afval. Toch wordt er wat af gediscussieerd over het klimaat en wat we eraan moeten doen. In elk land zijn er politieke partijen die voor een strenger klimaat en vervuilingsbeleid willen gaan en weer andere politieke partijen die ertegen zijn met het oog op de economische gevolgen. Zowel in de politiek als in de bredere maatschappelijke discussie gaat het debat hard tegen hard, terwijl de waarheid juist in het midden gevonden kan worden. In dit artikel bespreken een realistische aanpak met betrekking tot het klimaat en milieu.
Individueel tegen de grote bedrijven?
Een veel voorkomend debat omtrent klimaatverandering en milieuvervuiling is dat van de grote bedrijven tegen het individueel. Aan de ene kant vinden mensen dat als we allemaal als burger ons steentje bijdragen door persoonlijke levenskeuzes te maken, we veel kunnen doen tegen klimaatverandering en vervuiling. Scheidt je afval, gebruik weinig energie, carpool of neem het ov, enzovoorts. Dit zijn natuurlijk goede stappen maar aan de andere kant vragen veel mensen zich af, wat kunnen individuelen doen tegen grote bedrijven die voor gigantische vervuiling zorgen? Hier hangt natuurlijk een waarheid achter, veel grote bedrijven zorgen voor zoveel CO2 uitstoot en klimaatvervuiling, daar kunnen individuelen weinig tegen doen met hun goede gewoonten. Tegelijkertijd hebben consumenten op grote schaal wel invloed op welke bedrijven ze ondersteunen.
Voorbeeld: Palmolie
Een goed voorbeeld is het veel besproken product palmolie. Palmolie wordt geproduceerd in Maleisië en Indonesië en zit in ontzettend veel producten, van koekjes, tot margarine tot tandpasta. Het probleem van palmolie is dat voor de palmolie plantages er veel oerwoud wordt gekapt. Dit heeft natuurlijk zeer negatieve gevolgen voor het milieu en de leefomgeving van dier en mens. Als mensen dit horen zullen ze vaak denken, dan koop ik geen producten meer met palmolie. Dit is helaas bijna onmogelijk aangezien het voor zoveel dingen gebruikt wordt. Wat wel een mogelijkheid is, is om alleen producten met palmolie te kopen waarbij de palmolie duurzaam geproduceerd is. Aan de andere kant sluiten meer een meer palmoliebedrijven zich bij de European Palm Oil Alliance en implementeren ze beleid om de ‘palm oil’ duurzaam te produceren.