woensdag, juni 19, 2024

Jouw online urban magazine

Alles dat u moet weten over douglashout voor buiten

Leuk om te lezen

Wij bieden we een ruime keuze aan douglas voor buiten en wij vertellen u graag wat meer over de zaken waar u rekening mee moet houden. Binnen de collectie douglashout bij HOUTvakman.be wordt er allereerst onderscheid gemaakt tussen fijnbezaagd (ruw) en geschaafd hout, maar ook is er verschil tussen vers (AD) en teruggedroogd (KD) hout voor buiten. In dit artikel lichten we de verschillen toe, zodat u de juiste keuze kunt maken voor uw buitentoepassingen.

Fijnbezaagd VS geschaafd

Fijnbezaagd douglashout heeft een oppervlak met houtvezels, (water)vlekken en diverse andere oneffenheden. Het heeft scherpe randen en hoeken en is doorgaans niet haaks en maatvast. Ruw hout heeft dan ook een natuurlijke en landelijke uitstraling en voegt een stoer accent toe aan uw project. Als u op zoek bent naar hout met een meer consistente en egale uitstraling, is geschaafd hout wellicht een betere keuze.  Geschaafd douglashout wordt machinaal geschaafd, waarbij alle oneffenheden worden verwijderd en de afmetingen over de lengte consistent zijn. Geschaafd hout heeft een egale aanblik en is maatvaster. Dit maakt het gemakkelijker om mee te werken en resulteert in een strakker eindresultaat.

AD vs KD

Houd er echter rekening mee dat ook geschaafd hout voor buiten nog steeds zal werken, vooral als het “vers” is. Om de kans op maatafwijkingen te minimaliseren, kunt u overwegen om voor kunstmatig gedroogd (KD) hout te kiezen, dat een lager vochtpercentage heeft dan luchtgedroogd (AD) hout. AD staat voor "air dried" en verwijst naar vers gezaagd hout dat enkele weken tot maanden onder stabiele omstandigheden heeft gelegen. Het heeft een vochtpercentage van ongeveer 20-25% aan het oppervlak en een hoger vochtpercentage in de kern. KD staat voor 'kiln dried' en betreft kunstmatig gedroogd douglashout met een vochtpercentage van 18-20%. Het belangrijkste verschil tussen beide ligt in de kans op vervorming en scheurvorming. AD hout heeft meer kans op scheurvorming omdat het oppervlak droogt terwijl de kern nog nat is. KD hout vertoont over het algemeen minder scheuren en vervormingen. Bent u er nog niet helemaal uit? Bij HOUTvakman.be helpen we u graag de juiste keuze te maken voor uw buitentoepassingen. Bekijk voor de zekerheid hier alle houten balken van HOUTvakman.be.

 

Recente berichten

Standard Luik: Een Baken van Trots en Erfenis in het Belgische Voetbal

Standard Luik, een van de meest geprezen voetbalclubs in België, heeft een rijke geschiedenis en een erfenis die diep...

Gerelateerde berichten