De laatste decennia zijn we meer en meer bezig met een energietransitie naar schonere brandstoffen. De voortdurende zoektocht naar alternatieven beoogt een lagere milieu-impact dan vandaag het geval is. Waar we vandaag staan met die vernieuwing, lees je hier.
Traditioneel verwarmen
Fossiele brandstoffen zijn traditioneel nog steeds populair aangezien heel wat oudere systemen nog werken op stookolie. In gebouwen met een aanzienlijk aantal jaren op de teller, staat er standaard nog een verwarmingsinstallatie die werkt op mazout en betrouwbare warmte levert. De prijzen fluctueren op de markt en daarom blijft mazout bestellen op het juiste moment nog steeds bovenaan het lijstje staan van vele consumenten. Op termijn moeten we er echter rekening mee houden dat de voorraden aan fossiele brandstoffen beperkt zijn in de tijd. Stookolie heeft immers miljoenen jaren nodig om zich te vormen en daarom is ze als brandstof eindig. De noodzakelijke overgang naar alternatieven is dus slechts een kwestie van tijd.
Duurzaam verwarmen
Als een woning gerenoveerd moet worden, is de eigenaar verplicht om duurzamere verwarmingssystemen te installeren. Op die manier krijg je automatisch een verschuiving naar andere brandstoffen en dat komt een duurzame toekomst alleen maar ten goede. Bij de installatie van hernieuwbare verwarmingssystemen, kun je vaak ook en beroep doen op premies en subsidies van de overheid. Informeer je dus zeker voldoende over een eventuele financiële tegemoetkoming wanneer je een nieuwe installatie overweegt. Ze zijn in het leven geroepen om eigenaars te overtuigen om voor duurzamere oplossingen te kiezen.
Gelukkig zijn er vandaag al heel wat hernieuwbare energiebronnen beschikbaar. Denk maar aan zon- en windenergie maar ook minder bekende alternatieven zoals biomassa, dragen bij tot een duurzaam gebruik van brandstoffen. Naast deze alternatieven, is er ook LNG of ‘liquefied natural gas’. Dit is vloeibaar aardgas dat vandaag al gebruikt wordt als brandstof in verschillende sectoren.
De transport- en energiesector maken vaak gebruik van LNG omwille van de milieuvriendelijkere eigenschappen. Deze brandstof wordt gezien als een duurzamere energiebron omdat het tot 45% minder CO2 uitstoot. Het is vandaag een populaire alternatieve brandstof voor vrachtwagens die Europa doorkruisen. Zeker als je weet dat er in 2023 nog zo’n 276 miljoen ton goederen over de weg werd vervoerd in België, kun je er vanopaan dat vrachtwagens die LNG tanken, een belangrijke impact hebben op de daling van de vervuiling op onze snelwegen.
Hoewel het voor sommigen lijkt alsof er te weinig inspanningen worden geleverd om de vervuiling door brandstoffen te reduceren, zijn er toch al vele alternatieven op de markt om de uitstoot tot een minimum te beperken. Door nieuwe (vracht)wagens uit te rusten met een tank voor LNG of door in woningen die gerenoveerd worden energiezuinige verwarminginstallaties te voorzien, wordt er stilaan gebouwd aan een groene en milieuvriendelijkere omgeving.