zondag, juli 14, 2024

Jouw online urban magazine

Grootzakelijk energie afsluiten? Dit moet je weten

Leuk om te lezen

Bedrijven die veel energie verbruiken vallen vaak onder grootzakelijke energie. Bij een grootzakelijk contract wordt rekening gehouden met het exacte verbruik van een groter bedrijf. Om zoveel mogelijk te kunnen besparen én om te profiteren van voldoende zakelijke energie is het daarom aan te raden om te kiezen voor grootzakelijk energie vergelijken. Zo vind jij de beste deal voor je onderneming. Maar waar moet je precies op letten wanneer je grootzakelijk energie afsluit en wat zijn de voorwaarden? We hebben de belangrijkste informatie voor je op een rij gezet.

Wat is grootzakelijk energie?

Grootzakelijke energiecontracten zijn bedoeld voor grote bedrijven die veel energie verbruiken. Hierbij kun je onder andere denken aan een grote fabriek waar machines continu moeten worden aangedreven door elektriciteit, maar ook andere bedrijven van massaal formaat hebben grootzakelijk energie nodig. Deze bedrijven hebben een aansluiting die groter dan 3 x 80 Ampère (vanaf 100.000 KwH) is en/of een gasaansluiting die groter dan 40 m³/ uur is (vanaf G40). Daarnaast krijgen zij twee aparte facturen: één factuur van de netbeheerder en één factuur van het energieverbruik. Ook betaal je bij een grootzakelijk energiecontract alleen de energie die je daadwerkelijk hebt verbruikt. Dat is dus anders dan wanneer je al voor een ‘pakket’ betaalt waarbij je achteraf geld terug kunt krijgen.

Voordelen van grootzakelijk energie

Dit is direct het grootste voordeel van grootzakelijk energie: je betaalt nooit meer dan je verbruikt. Hierbij moet je wel rekening houden dat je energierekening iedere maand anders kan zijn. In de winterse maanden betaal je dus waarschijnlijk meer dan in de zomer wanneer je minder energie verbruikt. Een ander voordeel van grootzakelijk energie is dat er heel veel aanbieders zijn van dergelijke zakelijke energie. Hierdoor weet je dat je altijd een goede deal kunt krijgen. Daarom raden we het dan ook aan om ieder jaar te controleren of je huidige contract nog past of dat je ergens anders meer voordeel kunt pakken. Grootzakelijk energie vergelijken doe je al binnen een paar klikken op de knop via het online vergelijkingssysteem van Minder.nl. Je bent hier weinig tijd aan kwijt en het kan je uiteindelijk veel geld besparen.

Let op opzegtermijn grootzakelijk energie

Tot slot is het goed om te weten dat het contract van grootzakelijke energie net iets anders werkt wat betreft de opzegtermijn. Er bestaan namelijk energieleveranciers die een opzegtermijn hebben van minimaal zes maanden. Dat houdt dus in dat je minstens zes maanden voordat je energiecontract stopt een opzegbrief moet hebben gestuurd, mocht je willen overstappen na een voordeliger contract. Doe je dit niet? Dan wordt het contract automatisch verlengd – vaak tegen hoge tarieven. Natuurlijk kun je alsnog overstappen als je wilt, maar dan moet je wel rekening houden met de ‘boete’ die je moet betalen. Ook die kan flink oplopen. Zorg er dus altijd voor dat je een reminder actief hebt die je eraan herinnert dat je moet overstappen of moet verlengen.

Recente berichten

Standard Luik: Een Baken van Trots en Erfenis in het Belgische Voetbal

Standard Luik, een van de meest geprezen voetbalclubs in België, heeft een rijke geschiedenis en een erfenis die diep...

Gerelateerde berichten