dinsdag, mei 21, 2024

Jouw online urban magazine

Let op deze dingen bij het bezichtigen van een oud pand

Leuk om te lezen

En zeker als je erin gaat wonen. Tegenwoordig zie je het steeds vaker voorkomen dat oude fabrieken, brandweerkazernes en andere gebouwen worden herbestemd als woningen. Dat is natuurlijk heel erg handig, leuk en hip, maar het is niet zomaar even gedaan, zo’n oud fabriekspand betrekken. Er zijn namelijk een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je in zo’n soort pand wil gaan wonen, zeker als je het wil kopen in plaats van huren!

Heb jij er ooit wel eens aan gedacht om in een oud pand te gaan wonen of sta je op het punt om dit te gaan doen? Lees dan snel verder want er volgen een paar handige tips voor het verbouwen en renoveren van oude panden!

Tip 1: kijk goed naar de ruiten

Zeker als je een pand gaat kopen is dit een goede tip. Veel oude panden hebben namelijk nog enkel glas. Tegenwoordig is dubbel glas echter de standaard. Je merkt het al gauw zodra je ingetrokken bent dat je de verwarming hoger moet zetten ’s avonds of op de frissere dagen. De kosten daarvan kunnen hoog oplopen als je er niks aan laat doen.

Jouw beste optie is dus om er een glaszetter bij te halen die jouw glas vervangen kan. Het liefst neem je dan in één keer alle glazen en ruiten in het pand mee. zo weet je zeker dat je niet voor verassingen komt te staan op het moment dat je jouw eerste jaarrekening ontvangt van de energiemaatschappij.

Tip 2: let op hoe er geïsoleerd is

En of er überhaupt wel iets s gedaan aan de isolatie van het pand. Als je in een pand terecht komt dat niet goed geïsoleerd is krijg je uiteindelijk hetzelfde probleem als wanneer je geen dubbel of zelfs HR++ glas laat zetten. Dan kan je de verwarming warmer blijven draaien in de wintermaanden, maar warm zal het niet worden.

Een manier om te checken hoe de isolatie van het pand in kwestie is geregeld kan je op een paar verschillende manieren doen. Optie A is door te kijken naar de bouwtekening en op zoek te gaan naar spouwmuren of andere vormen van isolatie die rond de tijd van het bouwjaar werden toegepast. Optie B is door met een warmtemeter de buitenkant van het gebouw in kaart te brengen. Hiervoor moet wel de verwarming aan staan, vraag dit daarom even na bij de bezichtiging voordat je aan de meting begint.

Recente berichten

Standard Luik: Een Baken van Trots en Erfenis in het Belgische Voetbal

Standard Luik, een van de meest geprezen voetbalclubs in België, heeft een rijke geschiedenis en een erfenis die diep...

Gerelateerde berichten