dinsdag, mei 21, 2024

Jouw online urban magazine

Hoe creëer je een lichtrijk appartement of woning?

Leuk om te lezen

Als je verschillende woningen bezoekt, spelen er vele factoren een rol waar we niet altijd bij stilstaan. Zo zal een appartement of woning met een bepaalde lichtinval je vaker charmeren, omdat het een open en fris gevoel geeft. Daarom kan het vinden van een perfecte lichtbalans een uitdaging zijn die misschien toch wat extra inrichting of grotere ingrepen vraagt.

Objectief kijken naar elke ruimte

Natuurlijk licht geeft ons een energieboost. Denk maar aan een zonnige dag waardoor het leven plots een stuk lichter lijkt dan op die druilerige dag toen het leven net dat tikkeltje lastiger leek. Bekijk daarom objectief de ruimte waar je het meest vertoeft en wees kritisch voor de huidige lichtinval. Je stelt je daarbij best vragen zoals: Zijn de ramen groot genoeg? Zijn de muren rond de ramen niet te donker waardoor je de indruk krijgt dat er minder licht binnenvalt? Heb je gekozen voor een raamdecoratie in lichte kleuren om een luchtige look te garanderen? En nemen de gordijnen niet te veel licht weg doordat ze het raamoppervlak verkleinen? 

Het raamoppervlak benutten

Om je raamoppervlak zo groot mogelijk te houden, kun je beter kiezen voor rolgordijnen. Ze bestaan in vele materialen en kleuren die het licht doorlaten naar je eigen behoefte. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor duo-rolgordijnen waardoor je zelf de lichtinval bepaalt en bovendien zorgt voor extra privacy wanneer het jou uitkomt. Het kan bovendien handig zijn om te kiezen voor een semi-transparante variant zodat je nog contact houdt met de buitenruimte maar toch een filter creëert om pottenkijkers te mijden.

Spiegels

Wil je in een kleinere ruimte toch meer lichtinval creëren? Dan kan het nuttig zijn om het zonlicht te laten weerkaatsen. Door een spiegel op de juiste plaats op te hangen, kun je de donkere hoeken in de ruimte laten oplichten. Bovendien zal een spiegel de kleine ruimte ook groter laten lijken en dat is altijd een goed idee.

De grote middelen

Wanneer je het gevoel hebt dat de ruimte te donker blijft, moet je misschien grotere verbouwingswerken overwegen. Zo kan het plaatsen van een schuifraam of dakraam het hele probleem met het gebrek aan natuurlijk zonlicht oplossen en ook meteen toegang geven tot een terras of buitenruimte die je eventueel kunt overkappen.

Door het raamoppervlak aanzienlijk te vergroten, zal de lichtinval in de ruimte veranderen. Na de ingrijpende werken, kun je aan de slag met de tips die eerder aan bod kwamen. Zo creëer je een ruimte waar je elke dag optimaal kunt genieten van natuurlijk licht.

 

Recente berichten

Standard Luik: Een Baken van Trots en Erfenis in het Belgische Voetbal

Standard Luik, een van de meest geprezen voetbalclubs in België, heeft een rijke geschiedenis en een erfenis die diep...

Gerelateerde berichten