zondag, juli 14, 2024

Jouw online urban magazine

De beste optische trucjes voor jouw klein stadsappartement

Leuk om te lezen

De bruisende stad om je heen, de heerlijke geuren van al die verschillende restaurants en een heleboel mensen om je heen: het stadsleven is toch heerlijk! Bij jouw stadsleven hoort natuurlijk ook je eigen ‘urban’ plekje. Is dit een tof appartement, een leuke kamer op een gedeeld appartement of een loft met uitzicht op de stad? Je wil het helemaal inrichten naar jouw smaak en daar horen ook kleuren en optische trucjes bij!

Klein maar fijn

De meeste stadswoningen zijn niet groot: denk maar aan toffe studio’s of een smal rijhuis. Denk dus na over je inrichting om een optimaal ruimtegevoel te creëren. Koop ten eerste niet te veel of erg grote meubels voor je woning. Zo zorgt een strakke tafel of dunne stoelen en een zetel met pootjes voor meer ruimtegevoel omdat je meer van de vloer ziet en hierdoor lijkt de ruimte groter. Als je een oudere woning hebt, verf je je plinten, muur en plafondlijsten best in dezelfde kleur want dit creëert hoogte. Vermijd ook een donker plafond want dit geeft een zwaar gevoel. Ten slotte is de beste tip om een open gevoel te creëren: zorg voor zo weinig mogelijk muren. Denk dus aan een verhoging met enkele trappen om een ruimte af te bakenen zoals een zithoek, gebruik een glazen deur tussen ruimtes of maak een opening in de muur. Hoe verder je kan kijken, hoe groter de ruimte aanvoelt.

Kleurenmagie

De indeling van de ruimte is stap één, schilderwerken zijn stap twee want ook kleuren kunnen je een optische illusie van ruimte geven. Zo zijn lichte kleuren zoals wit, beige en pastelkleuren een goede optie voor jouw kleinere keuken, bijvoorbeeld, omdat ze de ruimte optisch vergroten. Ook kies je best voor één kleur in een ruimte en blijf je binnen dit kleurenpalet. Groene tinten kunnen dan terugkomen in kaders, plantenpotten of foto’s en blauwe tinten zie je dan weer in sierkussens en servies. Groen en blauw zijn overigens goede kleuren voor kleinere ruimtes omdat ze zorgen voor een gevoel van harmonie en rust.

Voor je aan de slag gaat met je schilderwerken, zoek je best een lokale aannemer die je hierbij kan helpen. Ook in grootsteden heb je veel keuze, zoals een schilder in Gent of interieuradvies in Antwerpen. Zij kunnen je helpen om de beste keuze te maken voor jouw ruimte.

Werk af met warme accessoires

Om witte muren wat minder klinisch of steriel te laten lijken, kan je wit combineren met aardse tonen zoals gebroken wit, groen, beige of bruin. Zo zorgt een houten tafel, een kleurrijke stoel, een lichtgroene muur of een dikkere witte mat voor een gezellig gevoel in je kleinere ruimte. Blijf weg van grote patronen, maar kies eerder kleinere prints voor sierkussens of op het behang.

Hoe richt jij jouw klein stadsappartementje in?

Recente berichten

Standard Luik: Een Baken van Trots en Erfenis in het Belgische Voetbal

Standard Luik, een van de meest geprezen voetbalclubs in België, heeft een rijke geschiedenis en een erfenis die diep...

Gerelateerde berichten